My voki............

Tuesday, July 21, 2015

Chapter 5 - "The Great Indian Desert"


21.7.2015 Chapter 5 - “The Great Indian Desert”
Q1. Why are days hot and nights cool in desert?
Ans1. The climate in the desert is extreme. This is because the sand heats up quickly in the day, and cools down fast at night.

Q2. What has been the effect of Indira Gandhi Canal on the Thar desert?
Ans2. The Indira Gandhi canal that starts from the Satluj river, provides water to parts of Thar desert. These areas have now become green and the farmers can grow a variety of crops. 
 
Q3. Why is camel still a very important means of transport in the desert?
Ans3.a) The camel is the most useful animal in the desert.
b) It can withstand the desert heat, walk easily on sand.
c)It can live without food and water for several days.
d)It is used to carry loads, pull carts and plough fields.
e)Its milk and meat serve as food for people.
Because of the above reasons Camel is called the SHIP OF THE DESERT even though many roads are built and many vehicles run on them.

Q4. Name a few tourist attractions of Rajasthan.
Ans4. Tourism is an important industry in the region. Jaisalmer, Jodhpur and Bikaner are important cities in the region. Desert festival of Jaisalmer is famous all over the world. Old forts and historical monuments in Rajasthan are a great attraction for tourists.

Words To Remember:-
a) Sand Dunes:- Small hills of sand in a desert.
b) Oasis:- An area in desert with water and greenery.

Tuesday, July 14, 2015

chapter 3 - "The northern mountains"


14.7.2015 Chapter 3 - “ The Northern Mountains”
Q1. From where do himalayas get their name?
Ans1. The word 'HIMALAYAS' in sanskrit means 'abode of snow'. A large part of Himalayan range is covered with snow throughout the year.

Q2. Name the ranges that make up the Himalayas. Which is the highest and which is the lowest?
Ans2. The Himalayas has 3 mountain ranges that run parallel to each other. Those are:-
a) The Himadri or the greater himalayas ( highest range ).
b) The Himachal or the middle himalayas.
c)The Shiwalik or the outer himalayas ( lowest range ).
Q3. What are seven sisters? Name them.
Ans3. Towards the east, the Himalayan ranges run across the seven states of Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Nagaland, MAnipur, Tripura and Mizoram. They are called seven sisters.

Q4. How do the Himalayas affect the climate if the northern plains of India?
Ans4. The Himalayas stop the monsoon winds from going further north, and thus bring heavy rainfall to Northern plains to India.


Q5. State the importance of Himalayas.
Ans5. The Himalayas are very important for our country. They help us in many ways.
a) It acts like a wall and protect us from trans border enemies.
b)It also protects us from cold winds blowing from Central Asia.
c)It stops the monsoon winds which bring heavy rainfall in Northern Plains.
d)The forests on its slopes provide us with wood, medicines etc. and is home to several wild animals.
e)Many rivers originate in Himalayas.

WORDS TO REMEMBER:-
a) Deforestation:-  The cutting down of trees on a large scale.
b) Houseboat:- A house on a boat, found in Kashmir region mostly used for boating for pleasure.

Friday, May 15, 2015

Holiday homework


15.5.2015 SOCIAL STUDIES HOLIDAY HOMEWORK

Read Ch- 15 “ Means of Transport ” and make a collage on different means of transport on an A4 size sheet ( any color ). This summer holiday project will be evaluated. (5 marks in FA2). For any query you can comment on the post. I will revert back asap.

Thursday, May 7, 2015

Syllabus of UNIT TEST 1

Chapter 1-" Landforms of the world"
Chapter 2-"India"
1)Words to remember - DELTA, CAPE, BAY, PHYSICAL FEATURES
2)Question /answers:- The ones which are done in copy.
3) Book exersices.

Worksheet


Wednesday, May 6, 2015

Revision-2


06.05.2015 Revision-2
Q1. Define the following:-
a) Delta:- b) Bay:- c) Physical Features:- d) Cape:-
Q2. Answer the following questions:-
a) What are fold mountains?
b) What is a peninsula?
c)What is a desert?
d)What are landforms?
e) Which are ocean bodies that surround peninsular India?
f)Why do we say that Inida is a land of vastly diverse landforms?
g) What is the difference between a state and an union territory?

Saturday, May 2, 2015

Revision-1


2.5.2015 Revision-1
Q1. Name These:-
a) Continent in which India is located:- Asia
b) An island country in Indian Ocean:- Sri lanka
  1. Highest Peak of the world:- Mt. Everest
  1. Longest river in the world:- Nile
e) Largest Desert in the world:- Sahara Desert
f) Southern most tip of Indian Peninsula:- Cape Comorin

Q2. Fill in the blanks:-
a) India is the seventh largest country in the world.
b) The Tibetan plateau is known as the roof of the world.
  1. India has 29 states and 7 union territories.
  1. The triangular shaped landform formed at the mouth of the river is known as delta.
e) India is second most populus country in the world.
f) The waterbody surrounded by land on 3 sides is Bay.
g) The tip of peninsula is called Cape.

Q3. Name any two:
a) Two Plateaus:- Deccan, Arabian
b) Two Landforms:- Plains, Plateaus
c) Two Fold mountains:- Himalayas, Alps
d) Two Deserts of the world:- Sahara, Thar.